Popis

Figy

Figovník obyčajný (ficus Carica L.)

Plod (Fici, Fructus Caricae)

Krajina pôvodu: Turecko

Úprava: Sušenie

Z pohľadu TČM : chuť sladká, povaha neutrálna, vstupuje do dráhy SP, ST a LI. Spevňuje SP a harmonizuje ST, rodí tekutiny a uvoľňuje odchod stolice, lieči nechutenstvo a tráviace problémy.

Sušené figy obsahujú bielkoviny, sacharidy, pektíny, organické kyseliny, vlákninu a vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú najmä draslík, fosfor, železo, vápnik, horčík a zinok. Majú laxatívny a močopudný účinok. Obsah draslíka blahodarne pôsobí na správnu činnosť srdca. Spriechodňujú hrubé črevo a pomáhajú pri zápche a hemoroidoch. Pomôžu pri srdcovo-cievnych ochoreniach, chudokrvnosti a únave. Figy obsahujú protirakovinotvorné látky. Odvar z fíg pôsobí proti kašľu a ako kloktadlo pri angíne a bolestiach krku. Zvonku sa používajú zomleté na pastu a prikladajú sa na rôzne kožné vyrážky, vredy, abscesy a nehojace sa rany. Kontraindikáciou je diabetes mellitus. Podľa zásad TČM.

Obsah: 500g

 

Nutričné hodnoty v 100 g výrobku :

Energia v kj                1100

Energia v kcal              259

Proteíny                       2,9 g

Uhľohydráty                56,1 g

z toho cukry               41,8 g

Tuky                           2,4 g

Vláknina                    12,2 g

 

Produkt spĺňa nariadenie Európskeho spoločenstva ohľadom genetickej modifikácie.

Podľa EEC 1829/2003 a 1830/2003 produkt nebol geneticky modifikovaný.

Produkt neobsahuje alergény podľa 2007/68/EEC.